De route van School at Sea is de historische West-Indische handelsroute van Columbus richting de Caraïbische zee. Het Tall Ship de Thalassa vertrekt in oktober vanuit Amsterdam om in mei weer terug te keren in de haven van IJmuiden. Deze periode is gekozen omdat hiermee het orkaanseizoen omzeild kan worden. De wind en stroming staan in die periode gunstig om richting de Caraïben te zeilen.
De Caraïben is een interessant gebied voor de reis van School at Sea omdat er op een relatief klein oppervlak heel erg veel verschillende landen, volken en culturen bestaan.
De eerste lange stop in Europa is Santa Cruz de Tenerife. Hier wordt een week lang een uitwisselingsprogramma gevolgd en wordt de vulkaan de Teide beklommen. Op de boot van School at Sea wordt naast het gewone lesprogramma ook Spaans geleerd. Dit kan hier meteen in praktijk gebruikt worden.
Voor de grote oversteek wordt een tussenstop gemaakt op Kaapverdië, waar inkopen worden gedaan en een hike wordt gemaakt over het mooie eiland.
De eerste stop over de oceaan is het eiland Dominica. Hier liggen de Boiling Lakes, een uniek natuurverschijnsel dat bestudeerd gaat worden in het kader van de biologielessen. Verder wordt er een bezoek gebracht aan de rastafari die hier leven.
Vervolgens gaat de reis richting de ABC-eilanden, waar op Curaçao aandacht wordt besteed aan het Nederlandse slavernij verleden.
Volgende stop zijn de San Blas eilanden van Panama. In Panama wordt een week gelogeerd bij de Kuna indianen.
In Costa Rica wordt in kleine groepjes leerlingen een eigen reis gemaakt dwars door het land.
Vervolgens wordt er koers gezet richting het communistische Cuba, gevolgd door een bezoek aan het belastingparadijs Bermuda. In deze twee landen wordt de geschiedenis bestudeerd aan en zal er verder nadruk liggen op de vakken economie en maatschappijleer. In Cuba zal de eigen reis plaatsvinden, een reis van 12 dagen waarbij alle leerlingen de route, slaapplaatsen en vervoer bepalen en het budget moeten beheren. Op Bermuda zal het verschil tussen deze twee economieën uitgelegd worden door een plaatselijke docent economie.
Op de Azoren wordt de terugreis voorbereid en het laatste schoolwerk afgemaakt. Deze eilanden hebben een rijke maritieme traditie. Daarna wordt er weer koers gezet richting huis, volwassener, zelfstandiger en een unieke levenservaring rijker!
Aan boord van het schip is elke dag leerzaam. De lesstof, de expedities en het leven aan boord. Tijdens de scheepsovernames kun je kapitein matroos of kok worden, leiding leren geven, verantwoordelijkheid nemen en beslissen in het belang van de groep. Om op deze manier ook te leren en ervaren hoe het is om samen te werken en als groep te opereren. Iedereen is nodig en iedereen telt mee, volgens het motto van School at Sea.
You Sail. You Learn.